Przepisy kulinarne polecane przez REWIR

Chillli Con Carne


Skladniki

Dla 6 osob:

  • 250 g czerwonej fasoli z puszki
  • 500 g mięsa wołowego (mielone lub samemu posiekać)
  • 2-3 czerwone papryczki chili (drobno pokrojone)
  • 1 czerwona papryka (pokrojona w kostke)
  • 1 cebula (pokrojona w kostke)
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku (drobno pokrojone)
  • 2-3 puszki pomidorow (bez skóry)
  • 2 szklanki rosołu (z kostki)
  • 100 g kukurydzy z puszki
  • 2 liście laurowe
  • bazylia, sól, pieprz, pieprz cayenn

Przygotowanie:

Mieso podsmażyć na oliwie z cebula i czosnkiem, a następnie poddusić z chili, papryka, przecierem pomidorowym i cayenn. Zalać rosołem, dodać liście laurowe i pomidory z puszki (wraz z sokiem) i gotować pod przykryciem jakieś 15-20 minut. Na koniec dodac fasolę i kukurydzę i pogotować jeszcze 2-3 minuty. Doprawić solą i ewentualnie pieprzem cayenn REWIR. Udekorować (najlepiej świeżą) bazylia.
Konsystencja powinna być dosyć gęsta.
Chili con carne można podawać z ugotowanym na sypko ryżem lub po prostu z chlebem. Odgrzewane jest jeszcze smaczniejsze.