Przepisy kulinarne polecane przez REWIR

Gołąbki w sosie pomidorowym


Skladniki

  • 50 dkg mięsa mielonego
  • 1 główka kapusty (może być włoska)
  • 2 szklanka ryżu
  • 2 cebule
  • sól
  • pieprz
  • przyprawa uniwersalna Mój mix REWIR


SOS:

  • olej
  • mąka
  • 1 litr bulionu
  • 1 cebula

 

Przygotowanie:

Ryż ugotować wg przepisu na opakowaniu. Liście kapusty sparzyć. Cebulę pokroić i podsmażyć, dodać do ryżu. Mięso połączyć z ryżem, przyprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Farsz nakładać na liście i tak uformowane gołąbki włożyć do garnka wyścielonego resztką liści. Dusić 90 min., podlewając wodą wg potrzeb. Olej rozgrzać na patelni, dodać mąkę i energicznie mieszając dodać bulion, a następnie podsmażoną cebulkę. Gotować do zgęstnienia sosu ciągle mieszając. Sos doprawić do smaku i polać nim gołąbki.