Przepisy kulinarne polecane przez REWIR
Gołąbki w sosie pomidorowym
Skladniki
- 50 dkg mięsa mielonego
- 1 główka kapusty (może być włoska)
- 2 szklanka ryżu
- 2 cebule
- sól
- pieprz
- przyprawa uniwersalna Mój mix REWIR
SOS:
- olej
- mąka
- 1 litr bulionu
- 1 cebula
Przygotowanie:
Ryż ugotować wg przepisu na opakowaniu. Liście kapusty sparzyć. Cebulę pokroić i podsmażyć, dodać do ryżu. Mięso połączyć z ryżem, przyprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Farsz nakładać na liście i tak uformowane gołąbki włożyć do garnka wyścielonego resztką liści. Dusić 90 min., podlewając wodą wg potrzeb. Olej rozgrzać na patelni, dodać mąkę i energicznie mieszając dodać bulion, a następnie podsmażoną cebulkę. Gotować do zgęstnienia sosu ciągle mieszając. Sos doprawić do smaku i polać nim gołąbki.