Przepisy kulinarne polecane przez REWIR

Pieczony udziec jagnięcy


Skladniki

 

  • 1 kg. udziec jagnięcy (lub każde inne młode mięso)
  • 1 kg. ziemniaków
  • 6 łyżek oliwy
  • sok z cytryny
  • tymianekREWIR
  • mięta
  • sol
  • pieprz mielony REWIR
  • rozmaryn
  • czosnek granulowany REWIR

 

Przygotowanie:

Oczyszczony udziec posmarować sokiem z cytryny, przyprawić solą i pieprzem, obłożyć rozmarynem, natrzeć czosnkiem. Obrać ziemniaki, pokroić na ćwiartki. Ułożyć mięso w brytwannie, obłożyć ziemniakami, podlać szklanką gorącej wody, całość lekko posolić, polać sokiem z cytryny i oliwą. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 1 godz. Po uplywie tego czasu mięso i ziemniaki odwrócić, posypać suszonymi ziołami i piec kolejną godzinę. Podawać z sałatką grecką.