Przepisy kulinarne polecane przez REWIR

Lasagne z mięsem


Skladniki

  • 40 dkg. mięsa mielonego
  • 6 płatów lasagne
  • 3 kolorowe papryki
  • 2 cebule
  • olej
  • sól
  • pieprz
  • tymianek
  • 3 pomidory

Przygotowanie:

Płaty lazagne gotować 5 min. w temperaturze 180 st.C. Odcedzić, odsączyć. Cebulę obrać, posiekać. Papryki umyć, pokroić w paseczki. Rozgrzać olej, smażyć mięso kilka minut. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać wcześniej podsmażone cebulę i papryki oraz pokrojone w kostkę pomidory bez skóry, wymieszać. Całość smażyć jeszcze kilka minut mieszając. Przełożyć na płaty lazagne, zwinąć w rulony lub złożyć w trójkąty, ułożyć w naczyniu żaroodpornym podlać rosołem i gotować 20 min. Tak przygotowaną lasagne podajemy np. z tzatzikami lub posypujemy startym serem i zapiekamy w piekarniku ok. 15 min. W przepisie zamiast lasagne można wykorzystac naleśniki.