Przepisy kulinarne polecane przez REWIR
Pieczony udziec jagnięcy
Skladniki
- 1 kg. udziec jagnięcy (lub każde inne młode mięso)
- 1 kg. ziemniaków
- 6 łyżek oliwy
- sok z cytryny
- tymianekREWIR
- mięta
- sol
- pieprz mielony REWIR
- rozmaryn
- czosnek granulowany REWIR
Przygotowanie:
Oczyszczony udziec posmarować sokiem z cytryny, przyprawić solą i pieprzem, obłożyć rozmarynem, natrzeć czosnkiem. Obrać ziemniaki, pokroić na ćwiartki. Ułożyć mięso w brytwannie, obłożyć ziemniakami, podlać szklanką gorącej wody, całość lekko posolić, polać sokiem z cytryny i oliwą. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 1 godz. Po uplywie tego czasu mięso i ziemniaki odwrócić, posypać suszonymi ziołami i piec kolejną godzinę. Podawać z sałatką grecką.